2023.03.26.

Tombol az ukrajnai háború, és senki nem látja, mikor és hogyan fejeződhet majd be. Az emberek szenvednek, és egyre inkább félnek, hogy a konfliktus kiszélesedhet, és akár atomfegyvereket is bevethetnek. Sok jó szándékú ember tűzszünetre és tárgyalásokra szólít fel.

phil llsfoglals

Mindannyian békét akarunk, ugyanakkor nem támogatunk olyan megoldásokat, amelyek nem veszik figyelembe, hogy mi vezetett el ehhez a háborúhoz:

    - 1991-ben, amikor a Szovjetunió összeomlott, az amerikai kormány megígérte, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni „egy centit” sem. Azóta azonban mind a 14 új NATO-tag vagy korábbi szovjet tagállam vagy a Szovjetunió volt szövetségese. Svédország és Finnország várhatóan hamarosan szintén csatlakozik a NATO-hoz. Az Oroszországgal határos Grúzia és Ukrajna is kérte csatlakozását. Ezzel teljessé válna Oroszország nyugati szárnyának bekerítése. Ez olyan lenne, mintha Oroszország az összes dél- és közép-amerikai országból egy USA-ellenes katonai szövetséget építene, és persze Mexikó is idetartozna. Nyilvánvaló, hogy az USA ezt egzisztenciális fenyegetésnek tekintené.


    - Amikor Ukrajna 1991-ben először vált független állammá, Ukrajna és Oroszország békében élt egymással. De 2014-ben az USA támogatott egy erőszakos, jobboldali puccsot, amely egy olyan oroszellenes kormányt juttatott hatalomra, amely nyíltan felkarolta az Ukrajnában élő orosz kisebbséggel szemben ellenséges neonáci, félkatonai milíciákat.

phil llsfoglals 5


    - Az új helyzetnek része volt az is, amikor 2014. május 2-án a fasiszta csőcselék lemészárolt legalább 42 puccsellenes tüntetőt Odesszában. Így érthető meg, hogy Kelet- és Dél-Ukrajna orosz etnikumú területei súlyosan fenyegetőnek tekintették a kialakult helyzetet. Ennek eredményeként a Krím lakossága megszavazta, hogy újra Oroszországhoz csatlakozzon, amelynek része volt 1954-ig, a Donbassz régióban található Donyeck és Luhanszk pedig függetlennek nyilvánította magát.


    - Ezután állapodott meg Ukrajna, Oroszország, Donyeck és Luhanszk abban, hogy a két megye autonóm területté válhat az egyesült Ukrajnán belül. Ukrajna azonban soha nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, hanem katonai hadjáratot indított a szeparatista régió visszafoglalására, amely mintegy 15 000 emberéletet követelt.


    - Eközben az Egyesült Államok és más NATO-országok legalább 2014 óta rendszeres, Ukrajnával közös nagyszabású - szárazföldi, tengeri és légi - hadgyakorlatokat tartottak egészen Oroszország határáig.


    - 2021 végén és 2022 elején Putyin orosz elnök felajánlotta, hogy tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal és a NATO-val Oroszország biztonsági aggályainak megvitatására, de az ajánlatot figyelmen kívül hagyták. Ez még azelőtt történt, hogy Oroszország elismerte volna a Donbasszban lévő független köztársaságokat. Elutasították a későbbi orosz tárgyalási ajánlatokat is.


    - 2022 februárjában Ukrajna fokozta a háborús csapásokat a Donbasszban, ami Oroszországot beavatkozásra késztette, azzal a kimondott céllal, hogy megvédje a donbasszi népet, valamint „demilitarizálja” és „nácitlanítsa” Ukrajnát. Akár egyetértünk, akár nem az orosz beavatkozással, azt biztosan nem lehet állítani, hogy „nem volt kiprovokált” akció.  


És azóta? Szeptember 18-án az amerikai védelmi minisztérium elismerte, hogy 16,1 milliárd dollár katonai támogatást nyújtott Ukrajnának. Más becslések szerint az összeg eléri a 40 milliárd dollárt – és ebbe nem számították be azokat a segélyeket, amelyek az USA szerint 50 másik szövetséges országból érkeztek. Mindez lehetővé teszi, hogy a háború a végtelenségig folytatódjon. Ami Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusként kezdődött, az az USA és a NATO Oroszország elleni proxy-háborújává vált, amelyben az ukránok ágyútöltelékként szolgálnak.

Nem szükséges támogatni az orosz beavatkozást ahhoz, hogy belássuk, a háborút kiprovokáló akció a NATO könyörtelen keleti terjeszkedése volt; majd a 2014-es jobboldali, oroszellenes puccs amerikai támogatása; valamint Ukrajna folyamatos és egyre erőteljesebb háborúja a Donbassz visszafoglalásáért.

Mindezek alapján felszólítunk minden béke- és háborúellenes aktivistát világszerte, hogy követeljük:

    - Mondjunk nemet az USA/NATO minden Ukrajnának nyújtott támogatására!
    - Mondjunk nemet minden USA/ NATO katonai akcióra Ukrajnában!
    - Mondjunk nemet minden USA/ NATO-szankcióra Oroszország ellen!
    - Mondjunk nemet a NATO-ra és minden amerikai háborúra és megszállásra a világon mindenhol!Beküldte:
Phil Wilayto - Koordinátor, Odesszai Szolidaritási Kampány - 2022. okt. 14.TÁMOGATÓK 2022. november 4-től:

Leonid Ilderkin - Coordinating Council, Union of Political Emigrants & Political Prisoners of Ukraine, Russia - Koordinációs Tanács, Ukrajnai Politikai Emigránsok és Politikai Foglyok Szövetsége, Oroszország

Heinrich Buecker - Coop Anti-War Cafe, Berlin, Németország
Maren Cronsnest - Anti-Nato Gruppe Berlin, Németország
Dr. Nancy Larenas Ojeda - Frente Unido América Latina – Egyesült Latin-Amerikai Front, Berlin, Németország
Agneta Norberg - Women for Peace – Nők a Békéért, Svédország

Leo Gabriel - Anthropologe, Journalist & Filmmaker, Ausztria

Diane Nahas - Peace Activist – Béke aktivista, Village of Sands Point, New York, USA

Virginia Defenders for Freedom, Justice & Equality – A Virginiai Szabadság, Igazságosság és Egyenlőség Védelmezői, USA


Ha támogatni szeretné a nyilatkozatot, küldje el nevét, szervezete nevét és e-mail címét a következő címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

Kérjük, jelölje meg, hogy a szervezete nevében vagy magánszemélyként kívánja-e támogatni az állásfoglalást.


Odessa Solidarity Campaign – Odesszai szolidaritási kampány
PO Box 23202, Richmond, VA 23223 - USA
Ph/Text: 1-804-644-5834
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: https://odessasolidaritycampaign.org

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Odessa Solidarity Campaign – Odesszai szolidaritási kampány 2022-11-06 

transform eu 2018

Hozzászólna?

Írjon nekünk a

balmix@gmx.net mailcímre, pontosítva hozzászólása tárgyát.

Köszönjük!

5298436
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Az elöző hónapban
2018.08.01-től
208
1266
10376
36555
52994
5298436

Your IP: 34.238.189.240
2023-03-26 04:36

 Adatkezelési leírás                    Impresszum                  (c)2016 Copyright BALMIX    

                                                         

      Admin


A rendszer használata közben bizonyos esetekben Önnel kapcsolatos adatokat kezelünk és adatokat (cookie -kat) tárolunk az Ön gépén.   Erről itt olvashat részletesebben.   A vonatkozó rendelkezések értemében   (lásd itt)   mindehez az Ön hozzájárulása szükséges.    Hozzájárulok