Nyomtatás

Elmaradt tegnap a parlament klímaváltozással kapcsolatos rendkívüli ülése, ugyanis a kormány rendben lévőnek tartja a klímastratégiát.

Azt ugye, már nagyon kevesen vitatják (azért vannak még, ráadásul döntést hozó hatalomban), hogy

földünk megváltozott, a különböző szennyeződések, káros anyagok kibocsátása miatt, és igen erős jelzéseket küld.

Árvizeket, szárazságot, az évszakok felcserélését stb. de nincs más a „kezében” hogy jelezze: ez így sokáig nem mehet. Tragikus, hogy milliárdokat költenek szinte már minden országban a károk helyreállítására, ahelyett hogy ezeket a költségeket megelőzésre fordítanák. Magyarország kis ország, de mi is sokat tehetnénk a mikroklímánk jobbra fordításáért.

A fákat, melyek a „tüdejét” adják az országnak, sokkal jobban meg kellene becsülni. Egy 50 éves fa helyett hiába ültetnek 10 másikat, majd 20 év múlva lesz képes ugyanarra a teljesítményre (ha közben a fele ki nem szárad). És igen, kellene az 1 millió fa ültetése, még talán több is. Hazánk jól ellátott egészséges ivóvízzel, ráadásul két jelentős folyó is keresztül megy rajta. Bő hozam esetén sokkal jobban meg kellene becsülnünk, és a lehető legtöbbet itt kellene tartani. Tározókban, mesterséges tavacskákban, öntözésre alkalmas helyeken. Megelőzve lehetőleg a belvizek kialakulását is.

A melegvizű forrásokkal kiemelkedően el vagyunk látva, valóságos nemzeti kincsünk. Hasznosítására sokkal hatékonyabban kellene gondolni, nemcsak a turizmus, de a mezőgazdaság érdekében is.

A káros anyagok egyik legnagyobb kibocsátója a közlekedés. Ez valószínű nem nagyon fog változni a mi életünkben, de azért sokat tehetnénk a csökkentéséért.

Nem csak összeszerelő országnak kellene lennünk, hanem kutatónak, tervezőnek, gyártónak. Hiszen a tudás, tapasztalat valaha megvolt (Ganz, Ikarusz, Csepel, Rába stb). Olyan autóknak, buszoknak, tehergépjárműveknek, vonatoknak kellene járniuk, amelyek egyáltalán, vagy csak nagyon kis mértékben szennyezik a környezetet. Sokkal tanultabb munkavállalókra lenne szükség, sokkal nagyobb bérekkel, mint az összeszerelés. És egészségesebbé válnánk mi is és a környezetünk is. Persze mi, magánszemélyek is tehetünk, nem is keveset. Például nem vásárolunk, üzemeltetünk 10 évnél időseb járművet és azt jobban karbantartjuk, szelektíven – tényleg szelektíven – gyűjtjük a szemetet, illetve igyekszünk minél kevesebbet „gyártani”, spórolunk mindennel, vízzel, étellel, gyógyszerrel, a környezetünkben ültetünk fákat, bokrokat, virágokat stb.

A mindenkori kormány pedig igazán sokat tehet klímánk helyzetéért. Alakíthatja a gazdasági környezetet, támogathatja a környezetbarát megoldásokat, büntetheti a szennyezőket. Egyet nem tehet, hogy tétlenül nézze gyerekeink, unokáink környezetének lassú, de egyre gyorsuló pusztulását, egészségünk tönkremenését, és a károk helyreállításának költségei helyett nem a megelőzésre fordítani az általunk, közösen megtermelt forrásokat.

És még valamit nem tehet.

Nem beszélni róla, vagy úgy tenni, mintha minden rendben volna.

GJ

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Munkások Újsága 2019-09-19  MUON