Nyomtatás

nyomtassteis.hu

koronavirus

Középmezőnyben a járványvédekezésünk

Nyugat-Európához képest a volt keleti tömb országait messze enyhébben érintette a járvány. Ennek igazi okát nem tudjuk, a tudósok is csak találgatnak, de örüljünk, hogy kevés áldozattal úsztuk meg. Kelet-Európán belül viszont majdnem mi szerepeltünk a leggyengébben. Ha a tényekre vagyunk kíváncsiak, érdemes alaposan tanulmányozni a cikkünkhöz mellékelt ábrát!

Senki nem vonja kétségbe, hogy a magyar kormány sok jó intézkedést hozott, és ezeket időben is lépte meg. Kivéve az iskolák bezárását, amit a népharagnak kellett kikényszeríteni. Reggel még elzárkózott Orbán Viktor ettől, estére mégis megváltoztatta a véleményét, érzékelve, hogy a szülők és tanárok százezrei fordulnak szembe vele. (Érdekes, hogy a magyar társadalom milyen nehezen tanulja meg, ha valami nem tetszik, ki kell fejezni hangosan és nagy tömegben a véleményét, és akkor visszavonja a rossz lépéseit a kormány.)

Persze mire a vírus Magyarországra érkezett, már soktucatnyi ország védekezését tanulmányozhattuk, csak válogatni kellett a lehetséges intézkedések között. Felesleges hibáztatni a kormányt a védőeszközök, kesztyűk, maszkok, fertőtlenítőszerek, lélegeztető gépek hiányáért, mert ez még a legfejlettebb országokban is gondot okozott.

Súlyos hiba volt viszont olyan gyorsan, és olyan sok embert hazaküldeni a kórházakból. Feleslegesnek tűnik a titkolózás a fertőzöttek földrajzi helyéről, amit még a polgármesterekkel sem osztottak meg. Semmi nem indokolja visszamenőleg sem, hogy időkorlát nélküli felhatalmazást kapott a kormány, és azt sem, hogy katonák vezényeltek a kórházakba.

A védekezés minőségének megállapítására a kutatók azt találták a leghitelesebb mérőszámnak, hogy egy adott országban százezer emberre hány halálos áldozat jutott. (Ebben is van kis bizonytalanság, mert nem pontosan egyformán sorolták be a haláleseteket.) Mindenesetre ezen a listán Magyarország a hozzá hasonló helyzetben lévő kelet-európai országok között a 10. helyen végzett, kizárólag Romániában volt több áldozat. De messze előttünk végzett Bulgária, Szerbia, Lengyelország, és még hosszan sorolhatnánk.
Éppen ezért, a járvány esetleges második hullámára készülve a sikerpropaganda helyett jobb lenne őszintének és tárgyilagosnak lenni.

Forrás: www.nyomtassteis.hu, www.hvg.hu 

https://hvg.hu/itthon/20200609_koronavirust_Kelet_Europa_jarvanykezeles

Csak Albániában és Romániában rosszabb az egészségügyi ellátás

Újabb kutatás mutat lesújtó képet a magyar egészségügyről. Healt Consumer Powerhouse legfrissebb tanulmánya alapján Magyarország 35 európai ország között a 33. helyre került.

A kutatók szerint Magyarországon megfelelő képzettségű szakemberek vannak, de az egészségügyi fejlesztések rendre elmaradtak.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/elet/20200615_magyar_egeszsegugy_europai_unio

Brutálisan drágulnak az élelmiszerek

Már előző hónapban is akkora drágulás járt a koronavírus járvány nyomában, hogy nem lehetett nem észrevenni. A májusi árak sem lettek sokkal kedvezőbbek. 

Az alma kilója például 75 százalékkal drágult a 2019-es árszinthez képest, de a felvágottakért, húsáruért is 20-30 százalékkel többet kell fizetni. A havi áremelkedést tekintve a nem szezonális gyümölcsökön túl a burgonya, hagyma, csirkehús is a leginkább megdrágult élelmiszerek közt van.

Az élelmiszerek ára a KSH szerint 8,4 százalékkal nőtt egy év alatt – így a májusi drágulás nem haladta meg az áprilisit, amely 8,7% volt – ezen belül a párizsi, kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,1 drágult a leginkább.

2019 májusában egy kiló paradicsom 679 forint volt, idén 830 forint átlagosan. A kenyér átlagára pedig 304-ről 363 forintra nőtt.

Forrás: www.penzcentrum.hu

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/brutalis-arrobbanas-a-hazai-boltokban-ez-kerul-75-szazalekkal-tobbe.1097252.html?fbclid=IwAR3W6VW810-yjweIFNEyJyUEAVn4xTr3RD9bOVu8fy-dYMmmxRsFtwdlMog

Húszmilliárdot költ a kormány bútorcserére

Egy keserűen vicces mondás szerint Orbán Viktor még azért van hatalmon, mert a magyarok közül sokan nem tudják megkülönböztetni a milliót a milliárdtól. Nos, nézzünk egy kicsit a számok mögé.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság a következő három évben összesen 20 milliárd forintért szerezne be irodabútorokat. A főigazgatóság két kormányzati alapcsomag, az általános és a magas igényességi fokozatú irodabútorok beszerzésében gondolkodik.

Nos, számoljunk egy 30 ezer forintos irodai forgószékkel. Egy átlagember számára ennyiért már egy egészen „magas igényességi fokozatú” széket lehetne venni. Tehát ilyen székből összesen 666 ezer 666 darabot tudnának venni a 20 milliárdból. Ennyi hivatalnok az egész országban nincsen! Ráadásul nem megy tönkre mindenkinek egyszerre a széke.

Természetesen ennél sokkal-sokkal drágább székeket fognak venni, jóval kevesebb fontos embernek. Így csak egy kérdés marad: kiknek van szükségük erre az őrült luxusra?

Forrás: www.nyomtassteis.hu, www.index.hu

https://index.hu/belfold/2020/06/12/20_milliard_forint_butorbeszerzes_kozbeszerzesi_es_ellatasi_foigazgatosag_kef/

Ellenzékiek gyűjtik a nemzeti konzultációs leveleket

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők (egykor az LMP társelnökei) arra kérik az embereket, hogy küldjék el nekik a kitöltetlen nemzeti konzultációs íveiket.

Hadházy és Szél képviselők szerint a nemzeti konzultációk csak propagandaeszközök, sugalmazott kérdéseikkel csak reklámnak jók, alkalmatlanok valódi társadalmi párbeszédre, és nem az országot érintő legfontosabb ügyekről szólnak.  Ráadásul milliárdokat költenek rá feleslegesen.

Ugyancsak gyűjti az íveket a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Hackeljük meg a nyílt diktatúra kialakulását! facebook csoport.

A kérdőíveket a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány (TITA) 1401 Budapest, Pf. 152. címére várják.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2020/06/10/szel-es-hadhazy-keri-a-konzultacios-iveket

Tűzijáték helyett hídfelújítást!

Aláírásgyűjtés indult, hogy az augusztus 20-ára tervezett „minden idők legnagyobb” tűzijátéka helyett inkább a Lánchíd felújítására költsön a kormány.

A kormány 6,57 milliárd forintból hozná ki a háromnapos Szent István-fesztiválnak elnevezett rendezvénysorozatot. Ráadásul ebben a tűzijáték ára még benne sincs, arra még most van folyamatban a közbeszerzési eljárás.

A Magyar Turisztikai Ügynökség minden eddiginél grandiózusabb ünnepségsorozatot ígért, benne Európa legnagyobb fény- és tűzijátékával.

Ha kihasználják a szerződés teljes keretösszegét, akkor az állam több pénzt ad a háromnapos ünnepségre, mint amennyi pénzt, hatmilliárd forintot a főváros a Lánchíd felújítására kért a kormánytól.

Az aláírásgyűjtés elindítói azt kérik a kormánytól, hogy a gigantikusra tervezett tűzijátékra fordítandó pénzt, csodás nemzeti örökségünk felújítására költse inkább!

A petíciót itt lehet aláírni:

https://szabad.ahang.hu/petitions/lemondok-a-tuzijatekrol-a-lanchid-javara

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/15/tuzijatek-lanchid/

Tantörténet a vasalódeszkás tanárról

A túlcentralizált, felülről vezérelt oktatási rendszerben tanárok ezrei kerülnek gyakran megalázó helyzetekbe, de erről a közvélemény nem szerez tudomást. A vasalódeszkás tornatanár esete, aki kitüntetést érdemelt volna ötletességéért, helyette megbüntették, ezért olyan fontos. Mert megmutatta, hogy a közösség kiállása visszaadta neki a méltóságát, és a basáskodó hivatalnoknak pedig le kellett mondania. 

Márciusban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elején, az iskolabezárások és a távoktatásra való átállás idején Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium tanára remek videót forgatott, amiben a nappalijában, egy vasalódeszkára mászva mutatta meg, hogy az interneten keresztül, a lakásba zárva is lehetséges úszást tanítani és tanulni.

Köszönet helyett megalázó és durva büntetést kapott. A tankerület vezetője a videót meglátva tajtékzott, és követelte, hogy az anyagot azonnal szedjék le a Youtube-ról. Vezsenyi írásbeli megrovást kapott és azonnali hatállyal letiltották a tanításról, elvették az összes csoportját. De ez még nem volt elég. Mint egy kisgyereket, hiába nem tanított, arra kényszerítették, hogy minden egyes napra készítse el a csoportjainak szánt aznapi tananyagot, majd azokat küldje el a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának. 

Az ügy hatalmas felháborodást keltett. Kiálltak a tanár mellett a diákjai, a szakszervezetek és az oktatási ombudsman is vizsgálódni kezdett. Végül meghátrált a tanügyi vezetés. Nyilván felülről kapott utasításra, de a tankerület vezetője lemondott.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2020/06/12/a-tankerulet-megbuntette-majd-elkepeszto-stilusban-meg-is-alazta-a-vasalodeszkas-tornatanart

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

2020-06-17